Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 6. - závěrečná

Kapitola VIII. Požár a Ptakopysk záchrance.   Opět se vzbudili do krásného a slunečného rána. Někteří se spokojeně protahovali a s úsměvem vítali nový den. Na Mecháčkovi 2 bylo ale jasně vidět, že se neprobudil do dobré nálady.

Byl zamyšlený, nemluvný a nepobrukoval si žádnou svou písničku, ani nereagoval na poznámky Trpaslíků, jak to že dnes necvičí. „Bráško, co je s tebou?“, ptal se ho Mecháček 1. „Ale, měl jsem divné sny a budil jsem se,“ odpověděl mu sklesle. Víla Pralesní, která se zatím také vůbec neusmála, zpozorněla a hned se začala vyptávat: „Jaké sny? Co se ti zdálo?“ – „Hm, bylo to dost hrozné, zdálo se mi o obrovském ohni, všude bylo plno čoudu a hořela spousta stromů, možná to jsou ještě vzpomínky na to, jak shořelo naše Mechoviště, já nevím. V tom snu to vypadalo jinak.“ „No teda,“ ustaraně vydechla Víla, „měla jsem podobný sen, bylo to strašný.“

„Ale no tak, nechme toho,“ vstoupil do hovoru Žmoula, „sen je sen. Probudíš se a je den. Podívejte se, jak je krásně.“ – „Asi máš pravdu,“ odpověděl Mecháček 1 a chtěl ještě něco říct, ale jen zůstal koukat s otevřenou pusou na stvoření, které se k nim blížilo podivnými přískoky. „Pižďuch? Ty jsi Pižďuch, že jo, ty se nás už nebojíš?“, divil se i s ostatními. „Jó,jó, já být Pižďuch a vy ve velkém nebezpečí“, odpovědělo to něco, co měnilo tvar i barvy a jeho kovový hlas ještě chvíli rezonoval a chvěl se ve vzduchu. „Vy rychle utíkat pryč, celý Les být v ohni, vy neslyšet zprávy datlů?“

Teď si teprve všichni uvědomili, že utichl zpěv ptáků a z Lesa se neslo pravidelné a hlasité bušení datlů do stromů. „To snad ne,“ vzlykla Víla pralesní,“ to je jak v tom snu, vždyť ale není cítit žádný kouř. „Já muset běžet,“ odpovídal už z dálky Pižďuch, který se mezitím svým zvláštním a neviditelným způsobem přesunul dál. Zůstala za ním jen ozvěna jeho hlasu. „Má pravdu,“ vykřikl Mecháček 2, „už cítím kouř a oheň a slyším i nářek Stromů.“ Trpaslíci se rozhlíželi a jen kroutili hlavami, že je vše v pořádku a proč by měli zas někam utíkat. Pak se ale přidaly obě Víly a nešťastnými hlasy tvrdily, že to tak je. „Co teď?“, vykřikl Ptakopysk, „kam se schováme? Oheň tu může být za chvíli.“  Žmoula se připojil: „Čekat tu asi nemá smysl, Stromům nepomůžem, měli bychom běžet pryč.“ „Kruciš, tomu já asi neuteču,“ povzdechnul si beznadějně Ptakopysk.

„Ostrůvek,“ vykřikl Mecháček 1 a ukázal k protějšímu břehu jezera. Tam se můžeme zachránit.“ „No, to jo, odpověděl Moula, ale kdo z nás tam doplave?“ „Tak to fakt nevíme,“ řekly bezradně obě Víly. „Tady nám nepomůže ani levitace, je to moc daleko a na levitování musí být uvolněná a radostná mysl.“ „Hmmm, myslím, že vás tam všechny můžu odvézt, hm, pojďme rychle pryč“ řekl Ptakopysk odhodlaně a sunul se ke břehu. Z dálky už teď všichni ucítili pach kouře a spáleného dřeva, proběhlo kolem nich několik vyděšených srnek a zajíců. „Dobře, kývla Víla pralesní, „musíme to zkusit.“ Opatrně nasedli na Ptakopyska, který se začal pomalu potápět a jen s velkou námahou zůstal na hladině. „Pořádně se držte,“ zafuněl, „ať nespadnete do vody.“ Obě Víly seděly vpředu, za nimi pak Mecháčci a vzadu Trpaslíci. Zvláštní plavidlo se pomalu sunulo směrem k ostrůvku, doprovázel je Kvak s dalšími žabáky a občas se hladina zavlnila, to se přidala i Žofka. Mecháček 2 se otočil a zavzlykal “To je strašné, úplně stejné jako v tom snu.“ Všichni se opatrně podívali směrem k Lesu a viděli, jak se plameny rychle šíří a ničí vše, co jim přijde do cesty. Teď už všichni slyšeli naříkající Stromy. Obě Víly byly bledé a třásly se, jen Ptakopysk vytrvale držel svůj směr k ostrůvku a raději se neotáčel, aby třeba někoho neshodil.

„Ptakouši, vydrž,“ hladil ho Mecháček 1, který si všiml, že Ptakopysk funí čím dál víc nahlas. „Jo, jsi náš statečný záchrance,“ přidal se Mecháček 2, i oba Trpaslíci.  Pomalu se přibližovali k ostrůvku, obě Víly se radostně vznesly, pak ale hned přistály zpět. „Chtěly jsme ti trochu odlehčit,“ začala vysvětlovat Víla pralesní, „ale nějak nám to nejde.“ „Hmmm, to je dobrý, už budem u břehu“, zafuněl Ptakopysk a z posledních sil dorazil na ostrůvek. Všichni s jásotem vyskákali a vyběhli na břeh, a bylo spousta děkování a jásotu nad Ptakopyskem zachráncem,  který mezitím usnul,a to spánkem hlubokým a zaslouženým. Víly si chvilku dělaly starost, jestli se mu něco nestalo a jestli je v pořádku, ale brzy pochopily, že je to jen velká únava a vyčerpání.

Všichni pak nevěřícně sledovali divadlo na protějším břehu, kde bylo vše v jednom velkém ohni, i obloha měla barvu do fialova a ruda. Smutně pozorovali, jak oheň požírá keře, stromy, vše co měli rádi a co potřebovali k životu. „Slyšíte to?“, zašeptal najednou Mecháček 2. Ostatní se zaposlouchali a uvědomili si jemné šumění. Přišel déšť, začalo pršet! „To je nádhera“ vykřikly obě Víly a ostatní se hned přidali. „Ano, nádhera a záchrana.“ Déššššššť.  Šumění se zvyšovalo a přidávalo na intenzitě i razanci. „Voda, záchrana,“ zvolal Ptakopysk kterého to probudilo. „Voda je život, to je jasné,“ přidali se oba Mecháčci.  Zahřmělo, ozval se hrozný rachot, že všichni nadskočili. A vzápětí se nad krajinou zablýsklo a pak znovu, ostré, bledě světlo oslnilo na pár vteřin všechny u jezírka. A pak to doopravdy začalo. Liják, déšť, provazce vody, žádné šumění, ale pořádný rachot. „To je parádaaaaa“, volali radostně všichni, když pochopili, že je konec toho hrozného požáru. Víly se roztančily a ostatní se přidali, takovou veselici ještě nikdo neviděl. Všem bylo jedno, že jsou promočení a naplno křepčili. Přidal se i Ptakouš, který předvedl veselou kreaci, kdy se točil dokolečka, až nakonec únavou odpadl, zalezl do nedalekého křoví a tam spal a spal až do rána. Ostatní se postupně též poschovávali pod velké listy, nebo do skrýší u stromů a keřů. Pršelo celou noc.

 

Na ostrůvku

Ráno mezi listím problesklo slunko, ptáčci raňáci začali prozpěvovat a rostlinky rozevřely své květy.  Na trávě, listech a květech se třpytila voda z předchozího deště, vše bylo nablýskané jak po velkém úklidu.  „Hej, heja, heja, to se máme teda,“ vesele si pobrukoval Mecháček 2 a pobízel ostatní, „tož, pojďme na rozcvičku, trochu se protáhnout po té včerejší hrůze.“ A k jeho velkému překvapení se všichni přidali, Žmoula s Moulou s frfláním a brbláním, že teda zkusej, jestli na tom něco je. Jen Ptakopysk odpověděl, že jako měl pohybu včera opravdu dost a musí šetřit síly na lov potravy. A odkolébal se hned do vody. Ostatní za vzájemného veselého pošťuchování pokoušeli napodobit cviky a protahování Mecháčků, Víly se občas vznesly a pak se zase vrátily. Po rozcvičce a ťapání v mokré trávě Žmoula zamyšleně pronesl: „Ty jo, něco na tom je, nějak líp se mi dýchá a asi i myslí. To by mě dřív nikdy nenapadlo.“ Ostatní se jen spokojeně smáli a při společné snídani se domluvili, že zatím na ostrově zůstanou.

Uplynulo několik dní a jedno slunečné ráno, když spolu opět všichni v dobré náladě snídali a vychutnávali si klid a krásný pohled na hladinu jezera, Mecháčci najednou zbystřili. „Dívejte, na břehu jezera se něco děje.“ Všichni se podívali směrem, kde bylo spáleniště po tom hrozném požáru. Na břehu a kraji původního Lesa se pohybovalo několik dvounožců a něco tam kutili. „Co to tam dělaj?“  zvědavě natahoval krk a mhouřil oči Žmoula. „Na tu dálku to není moc poznat,“ pokračoval. „Jé, Ptakouši, co kdybys vyrazil nenápadně na průzkumnou plavbu,“ otočil se Mecháček 2 na Ptakopyska, který byl výjimečně vzhůru. „Kruciš, to by šlo,“ taky mě to zajímá, nečekaně rychle souhlasil Ptakopysk. „Ale poplavu jen na dohled, až na břeh ne, aby mě náhodou nechytli. Od dvounožců nikdy nic dobrýho nekouká,“ domluvil Ptakouš a hned se ponořil do vody. „Hlavně opatrně,“ zavolaly na něj obě Víly, které z toho nápadu nebyly moc nadšené. „Ptakouš to zvládne, „ uklidnil je Mecháček 1. „To jsem zvědavý, co zjistí.“ Všichni s napětím sledovali, jak se Ptakopysk blížil ke druhému břehu. Byl pod vodou a kdo o něm nevěděl, těžko by si něčeho všimnul. Jen zčeřená hladina naznačovala jeho pohyb. Dvounožci byli zabráni do jakési činnosti a vůbec se kolem sebe nedívali. „Co tam kutěj?“, znovu nahlas přemýšlel Žmoula i Moula. Pak všichni viděli Ptakopyska, jak na chvíli vystrčil hlavu z vody a díval se směrem ke dvounožcům, aby se pak zas potopil a vracel se zpět.

„Uf uf,“ zcela nevílovsky si oddechla Víla pralesní, „hlavně že už bude zpátky.“ Všichni napjatě sledovali, jak Ptakopysk vylézá z vody a cestou k nim vrtí nechápavě hlavou. „Tak co, tak co?“ nedočkavě a zvědavě na něj doráželi Mecháčci i Trpaslíci. „Snad tam zas něco neničí?“ – „To vůbec ne,“ odpověděl zamyšleně Ptakopysk. „Naopak. Ti dvounožci tam, oni tam, hmmm, oni sázejí malé stromečky.“ Chvíli nastalo ticho. „Cožeto?“, promluvil jako prví Žmoula. „Sázejí tam malé stromečky a mají jich spoustu, spravují, nebo dělají nový les,“ dodal Ptakopysk.

„No teda,“ vydechla Víla pralesní, zatímco ostatní jen hleděli s otevřenou pusou. „Já jsem sice několikrát slyšela a sama jsem to říkala, že jsou i hodní a vnímaví dvounožci, ale už jsem tomu skoro přestala věřit.“

„Jupííí“, vykřikl radostně Mecháček 2 a ostatní se k němu přidali. Vyrostou nové Stromy a bude tu zas krásný Les. „To se musí oslavit, ozvala se konečně i Víla vodní. Dáme si nektárek a čajíky ,i koláčky, což,“ zasmála se a pustila se hned i s Vílou pralesní do příprav. „Zveme vás na malý večírek,“ se smíchem zvaly ostatní. A bylo zas veselo a plno smíchu a hovoru, i dvě vážky a několik světlušek přiletělo na návštěvu a večer na tu oslavu hezky posvítily. Nad jezírkem svítil měsíc, žabák Kvak i s kamarády u břehu vyzpěvoval. Na protějším břehu se mihlo cosi modrooranžového.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Radomila Antošová | neděle 23.7.2017 14:43 | karma článku: 14,02 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 5.

"Vodní hrátky Kapitola VII. „Tak tady jsou,“ ozval se tenký, pronikavý hlásek. Překvapeně se rozhlédli a až teď si všimli modrozelené vážky, která nad nimi kroužila.

15.7.2017 v 22:43 | Karma: 19,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 4.

Kapitola VI. STROM záchrance. Sluníčko zašimralo spáče v obličeji, několik ptáků začalo radostně vyzpěvovat a vítat nový den, za nedalekým křovím se mihlo cosi modrooranžového.

22.6.2017 v 0:19 | Karma: 18,89 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 3. Kapitola V.

U jezírka. „Brum, brum, brum, máme velký dům.“, spokojeně si začal prozpěvovat Mecháček 2 a zároveň vesele poskakoval. Ostatní se přidali a v dobré náladě šli dál. Víla chvílemi též hopsala a chvílemi se vznášela.

4.6.2017 v 21:37 | Karma: 21,01 | Přečteno: 203x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. část 2.

Kapitola IV. Setkání průzkumnické výpravy s Vílou a Ptakopyskem. „Tož, to je betelné kocór“, s obdivem zvolal Mecháček 1. „Betelné có, kdo hele?“, nechápavě se zeptal Moula.

25.5.2017 v 13:41 | Karma: 18,88 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi

Kapitola I. O setkání Ptakopyska a Víly pralesní. Funěl, dupal, už mu bylo jedno, že dělá rámus. Hlavně, říkal si, ať už jsem konečně ve vodě. Dvě srnky udiveně sledovaly toho podivného tvora,který vypadal jako ...

23.5.2017 v 22:41 | Karma: 23,69 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Radomila Antošová

Milé české dráhy.

Milé české dráhy, tak vám zas jednou děkuji za zpestření mého života. Při cestě z UL do Ostravy jsem naivně doufala, že cca 20 min bude stačit v Praze na přestup.

11.12.2016 v 23:04 | Karma: 25,83 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Cestování

Radomila Antošová

Chcete-li světlo, běžte do tmy. 2.část

Pátek: Zápis po meditaci: „Nehledej práci, žij!“ – tak to beru :-) ... jen ještě jak to provést. V nahrávkách na usb jsem objevila meditačně-relaxační hudbu a skvělou, řízenou delší meditaci.

23.11.2016 v 22:55 | Karma: 20,52 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ostatní

Radomila Antošová

Chcete-li světlo, běžte do tmy.

Místo v srdci – tak to pojmenoval Vladimír, který tohle „hobití“ království spravuje a zvelebuje. Nachází se na Prostějovsku, na kraji lesa a vesničky, kde končí silnice – požehnané místo.

21.11.2016 v 23:02 | Karma: 24,05 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Radomila Antošová

Bylo, nebylo aneb Furt se cosik děje a já to na sebe prásknu.

Možná, že tohle byl jeden z posledních výrazných signálů, který se mnou pohnul, abych už s tím svým rázovitým vyučováním-doučováním-poučováním skončila.

31.10.2016 v 22:04 | Karma: 20,57 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ona

Radomila Antošová

Camino – Den 20. dlouhý a ještě delší noc...Aneb od Mekáče k Mekáči. Stejně jednou zemřem.

Nalodění a odlet z La Coruni proběhne v klidu a na čas. Samotný let si jako vždy užívám, při vzletu nad pobřeží si všimnu toho slavného majáku (nejstarší na světě, jak jsem se dočetla před Cestou).

18.9.2016 v 15:39 | Karma: 25,64 | Přečteno: 524x | Diskuse| Cestování

Radomila Antošová

Camino – Den 19. a 20. Ohňový rituál u majáku, loučení s Finestrou, Španělskem ...

Budím se do krásného, začínajícího rána, je po 6.h a z balkonu se dívám na moře těsně před východem slunka. Moře a k tomu ten tichý čas mezi nocí a dnem.Nechci rušit Debru, na chvíli si lehnu a pak jdu dolů na kafe.

6.9.2016 v 19:02 | Karma: 21,63 | Přečteno: 436x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 17. a 18. Neděle v Santiagu

26.6. Ty jo, už 17.den. Ráno si dám nejdříve sprchu, po bídné noci je třeba. Voda je život a pohyb taky. Pak si spravím náladu výbornou snídaní, jsem překvapená výběrem – kafe, mléko, džus, chlebík, máslo,džem, musli...-croisanty.

2.9.2016 v 13:34 | Karma: 22,70 | Přečteno: 409x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 16.- Příchod do Santiaga a zoufalé hledání noclehu.

Pedrozo – Santiago de Compostela. 25.6. Den začnu skromnou snídaní – voda a musli tyčinka. V kuchyňském koutku je jen mikrovlnka a vzhledem k včerejšímu svátku nemám nové zásoby.

30.8.2016 v 17:24 | Karma: 22,08 | Přečteno: 748x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 15. Arzúa – Pedrozo aneb Od baru k baru.

24.6. Noc je celkem v pohodě, až na jednoho velmi hlasitého spáče, řeže tak, že ani špunty nepomáhají. Pomůže únava a nakonec usnu. Mám zvláštní sny, výjimečně si je ráno i pamatuji. První je o vzdušném balonu.

26.8.2016 v 17:33 | Karma: 21,72 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 14. – Sobrado – Arzúa. Muzika je fajn doping.

23.6. Vstávám těsně po 6.h, věci mám částečně sbalené, tradičně se ale probírám pomalu. Vyjdu na nádvoří, ještě je šero a nejde skoro rozeznat oblohu, zataženo. Beru si vodu a jako velká část poutníků dnes nesnídám.

23.8.2016 v 22:57 | Karma: 20,90 | Přečteno: 411x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 13. Witericus – Sobrado. Putování občas bolí, Rusové - mí zachránci.

22.6. Ráno, raníčko, nechce se mi spěchat, nechce se mi odsud. Je tu až moc příjemně a dobře. Dám si v klidu dobrou snídani společně s „Redfordem“, no kdy se mi to zase stane.

20.8.2016 v 23:55 | Karma: 22,98 | Přečteno: 614x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 12. Vilalba – Witericus 1.letní a pořádně horký den. Málem zašlápnu psa

A další mě chce sežrat. Aneb – od baru k baru. 21.6. V dobré náladě vstávám v 6h, dám si malou snídani a vyrazím v 7.15. Letní ráno jak namalované,přede mnou jdou staří známí Italové a hned zahnou za roh na kafe.

15.8.2016 v 22:28 | Karma: 20,96 | Přečteno: 357x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 11. Abadín – Vilalba - Červené španělské chutná aj z lahve.

20.6. Po bídné noci s šíleným Irem (to zní pikantně, je třeba si přečíst předešlou část :-) vstávám v bojové náladě. Rychle se sbalím a v poloprázdné kuchyni se uklidním fajn snídaní. Odchod v 7.30,

10.8.2016 v 21:55 | Karma: 22,84 | Přečteno: 401x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino - Den 10. O sole mio ..a psi na cestě

19.6. Ráno raníčko se na nás směje modrou oblohou, na našem patře vstávám jako jedna z prvních – kolem 6.30. Omladina vyspává, můžeme tu být do 9 hodin.

8.8.2016 v 22:28 | Karma: 21,60 | Přečteno: 529x | Diskuse| Fotoblogy

Radomila Antošová

Camino – Den 8. a 9. Chůze je zdravá a první setkání s krajanem.

17.6. Ráno je tradičně mokro a pošmourno, prší ale jen trochu. Dojdu na autobusák a potkám tu dalšího poutníka, který popojíždí do Gijónu, aby dohnal své kamarády. Zůstal ve Villaviciose několik dnů, kvůli puchýřům.

4.8.2016 v 17:01 | Karma: 23,05 | Přečteno: 540x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 531x
„Moje maminka ráda běhá a chodí na hory. Moje maminka je hodná. Ráda my kupuje LEGO...“ Cituji přesně, jak to o mě napsal můj tehdy asi 7letý syn, takže před 20 lety. Kromě toho lega to platí stále (hodná ale nejsem pořád:-) Jsem z Ústí n. Labem, z Brna a Ostravy. Mám ráda červené i bílé, čerstvý vzduch a myšlení, pohyb v přírodě, muziku se srdcem. Původní profesí knihovnice, posledních cca 15let mě živí soukromá výuka AJ a překlady.

Mé běžecké motto, ke kterému jsem se proběhala:

Běh je očistný.

A chodecké, ke kterému jsem se prochodila:

Chůze je osvobozující.

 

Seznam rubrik