Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 4.

Kapitola VI. STROM záchrance. Sluníčko zašimralo spáče v obličeji, několik ptáků začalo radostně vyzpěvovat a vítat nový den, za nedalekým křovím se mihlo cosi modrooranžového.

Všichni se začali pomalu probouzet, Mecháčci, jak byli zvyklí, zahájili malou rozcvičkou při komentářích a zívání Trpaslíků, kteří nic takového neznali.

Z domečku vyšla i Víla s úsměvem a v dobré náladě, jen Ptakopysk uvnitř vyspával. Po malé snídani se všichni rychle shodli na procházce k jezírku a návštěvě Vodní víly. V krásném prosluněném ránu a dobré náladě se za chvíli blížili ke břehu.

Najednou ale Mecháček 2 znervózněl a začal ostatní varovat. „Cítím něco divného, smrad, kouř“…a pak už to viděli i cítili všichni. Na břehu jezera se válely odpadky, doutnal zbytek ohniště a smrděly tu nedopalky cigaret. Všichni zůstali stát a než se stačili rozkoukat, ozvaly se hlasy dvounožců. „Rychle pryč“, zvolali oba Mecháčci a vyrazili zpět směrem k lesu, ke stromům. Trpaslíci i Víla utíkali hned za nimi. Jenže dva menší dvounožci je zahlédli a s jekotem a řevem vyrazili za nimi. Mecháček 2 začal nabírat modrozelenou barvu a jeho brácha viděl, že je zle. Víla v té panice zapomněla, že umí levitovat a že by mohla odletět nahoru na strom. Zoufale se rozhlíželi a hledali skrýš, něco, kam by mohli zalézt a schovat se.

V tu chvíli se nad nimi ozval klidný, dunivý a zároveň tichý hlas: „Pojďte ke mně, schovám vás.“ Otočili se a uviděli, že mohutný Strom, u kterého stáli, otevřel svůj kmen. Jiná možnost záchrany nebyla, a tak rychle vstoupili dovnitř. Ucítili vůni kůry a pryskyřice a než se stačili rozhlédnout, byli v naprosté tmě. Strom se opět zavřel. A jen zašeptal: „Nebojte se, u mě jste v bezpečí. Až ti uřvaní hlupáci zmizí, pustím vás zpět.“ „Něco mě šimrá na nose“, zašeptal Moula. Víla se zachichotala a odpověděla: „Asi tu ještě někdo bydlí, ale to budou jen nějaké mušky, nebo mravenci.“ Mecháčci se oba potichu přidali: „To vydržíme, hlavně že nás ti dvounožci nechytli.“ Netrvalo to dlouho a znovu vyšli ven na denní světlo. Nejdříve se opatrně rozhlíželi a pak s úlevou vydechli a vychutnávali si sluneční paprsky. A hned začali jeden přes druhého děkovat svému zachránci. Strom opět jen tiše šuměl a dělal, že neumí mluvit.

STROM

Pomalu a opatrně se vraceli zpět, všude už byl klid, ozývali se zase jen ptáci a sem tam zabzučely mouchy. Došli zpět k domečku Víly, kde už je vyhlížel Ptakopysk. „Jste nějací udýchaní, byli jste se proběhnout?“, přivítal je rozverně, očividně v dobré náladě. Když mu povykládali, co zažili, zvážněl. „Kruciš, ještě že jsem tam nebyl, já bych jim asi nestihnul utéct, hm, a ten Strom, tak to je teda kámoš.“

„Stromi/y jsou hodní a vůbec, bez nich by se tu ani nedalo být“, souhlasně přidala Víla a ostatní jen zamyšleně přikyvovali. „Víte co, tak si dáme svačinku a odpočineme si tu,“ navrhnul Mecháček 2, který už měl svou zdravou barvu. „když si tak hezky povídáme. A později můžeme znovu zajít k jezírku.“ „Tak jo, souhlasili oba Trpaslíci, které ten tak zážitek vyděsil, že celou dobu nic neřekli. „Půjdeme tam ale jako průzkumníci“, dodal Žmoula, „takže opatrně.“

Všichni si udělali pohodlí na mechových křesílkách a při voňavém čajíku a jahůdkových koláčcích od Víly pokračovali v povídání. Nejdříve se vrátili k té honičce a shodli se, že musí při podobných výletech dávat větší pozor. A také rozjímali o stromech, jak jsou vlastně důležití, jak je u nich dobře třeba v horku a že se hezky usíná při šumění jejich listů ve větru. Pak se najednou ozval Mecháček 2, byl trochu rozpačitý a drbal se na ruce. „Ty, Vílo, můžu se na něco zeptat?“ Víla s úsměvem odpověděla: „No jasně, copak chceš vědět?“ „Hmm, pokračoval Mecháček, tak jsem přemýšlel, ehm, jak se rodí Víly?“

Žmoula se zakuckal a trochu se pobryndal čajem, bylo vidět, že taková otázka ho hodně zaskočila. Už se chystal říct něco jako, že tohle se pro dámu opravdu nehodí, Víla ho ale předešla a se svým zvonivým smíchem odpověděla: „Aha, já myslela, že se to ví. Jak se rodí víly? Přece v létě, když odlétá chmýří z pampelišek, tak jednou za několik pampeliškových let z některého chmýříčka, když doletí na krásné místo, se narodí Víla.“

jak se rodí víly

 

Autor: Radomila Antošová | čtvrtek 22.6.2017 0:19 | karma článku: 18,89 | přečteno: 172x
  • Další články autora

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 6. - závěrečná

Kapitola VIII. Požár a Ptakopysk záchrance. Opět se vzbudili do krásného a slunečného rána. Někteří se spokojeně protahovali a s úsměvem vítali nový den. Na Mecháčkovi 2 bylo ale jasně vidět, že se neprobudil do dobré nálady.

23.7.2017 v 14:43 | Karma: 14,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 5.

"Vodní hrátky Kapitola VII. „Tak tady jsou,“ ozval se tenký, pronikavý hlásek. Překvapeně se rozhlédli a až teď si všimli modrozelené vážky, která nad nimi kroužila.

15.7.2017 v 22:43 | Karma: 19,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 3. Kapitola V.

U jezírka. „Brum, brum, brum, máme velký dům.“, spokojeně si začal prozpěvovat Mecháček 2 a zároveň vesele poskakoval. Ostatní se přidali a v dobré náladě šli dál. Víla chvílemi též hopsala a chvílemi se vznášela.

4.6.2017 v 21:37 | Karma: 21,01 | Přečteno: 203x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. část 2.

Kapitola IV. Setkání průzkumnické výpravy s Vílou a Ptakopyskem. „Tož, to je betelné kocór“, s obdivem zvolal Mecháček 1. „Betelné có, kdo hele?“, nechápavě se zeptal Moula.

25.5.2017 v 13:41 | Karma: 18,88 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi

Kapitola I. O setkání Ptakopyska a Víly pralesní. Funěl, dupal, už mu bylo jedno, že dělá rámus. Hlavně, říkal si, ať už jsem konečně ve vodě. Dvě srnky udiveně sledovaly toho podivného tvora,který vypadal jako ...

23.5.2017 v 22:41 | Karma: 23,69 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 531x
„Moje maminka ráda běhá a chodí na hory. Moje maminka je hodná. Ráda my kupuje LEGO...“ Cituji přesně, jak to o mě napsal můj tehdy asi 7letý syn, takže před 20 lety. Kromě toho lega to platí stále (hodná ale nejsem pořád:-) Jsem z Ústí n. Labem, z Brna a Ostravy. Mám ráda červené i bílé, čerstvý vzduch a myšlení, pohyb v přírodě, muziku se srdcem. Původní profesí knihovnice, posledních cca 15let mě živí soukromá výuka AJ a překlady.

Mé běžecké motto, ke kterému jsem se proběhala:

Běh je očistný.

A chodecké, ke kterému jsem se prochodila:

Chůze je osvobozující.

 

Seznam rubrik