Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. část 2.

Kapitola IV. Setkání průzkumnické výpravy s Vílou a Ptakopyskem. „Tož, to je betelné kocór“, s obdivem zvolal Mecháček 1. „Betelné có, kdo hele?“, nechápavě se zeptal Moula.

„Pokouší se nám sdělit, že se mu ta krasotinka moc líbí“, vysvětlil Žmoula a s povzdechem dodal: „Jo, je krásná.“ 

„To jsou k nám hosté, dáte si čajík z květů anebo čerstvý nektárek?“, zašveholila Víla, která to vše slyšela. Průzkumnická výprava chvíli mlčky obdivně hleděla na tu křehkou krásu, až Žmoula rozechvělým hlasem vykoktal: „Bubu.., bude nám velkým potěšením, krásná Vílo. Šálek čajíku si dám s chutí.“ – „Já taky“, rychle se přidal Moula a hned dodal „prosím“, když viděl, jak se na něj Žmoula přísně zahleděl. Víla se opět usmála a řekla: „A co vy dva, vy nic nebudete?“ Oba Mecháčci sklopili oči (byla to první Víla, s kterou mluvili) a nesměle odpověděli: „My bychom rádi ochutnali ten nektárek.“  „Dobře pánové, jdu to nachystat a za chvíli vše přinesu“ a odhopkala lehkým tanečním krokem, no jako pravá víla.

„Neměli bychom jí pomoci to odnést?“, zeptal se Mecháček 1, který byl z mechoviště zvyklý pravidelně pracovat. „No, aby to nevypadalo, jakož jsme vlezlí“, odpověděl Žmoula. „Slyšíte ale ty zvuky, jak tam funí? Asi je to na ni moc těžké“, přidal se Mecháček 2. V tu chvíli už ale Víla vyšla ven i s táckem, na kterém měla šálky a skleničky s nápoji a k tomu několik koláčků. Všichni hned vyskočili, aby jí pomohli, ona se ale s úsměvem vznesla a pomalinku a s lehkostí přistála na pařezu, u kterého předtím všichni usnuli.„Tak prosím, berte si, pokud vám nevadí, že jsem občerstvení naservírovala na taneční parket“, řekla Víla rozverně. „Víly umějí lítat?“, zašeptal s užaslým výrazem Žmoula. „Taneční parket?“, divili se oba Mecháčci. „Ano, občas tu tančím, hlavně po setmění, to my víly děláváme. A sem tam i trochu levituju, naučila jsem se to od motýlků a jedné vážky, na tom přece nic není.“ – „Tak to bych chtěl umět, tak se vznášet“, řekl zasněně Moula a napil se voňavého čaje. „ A nefuněla jsem já“, dodala trochu dotčeně Víla, „ale můj host Ptakopysk. Za chvíli za námi přijde.“ Žmoula, který už popíjel ten výborný čajík z čerstvých květů, se zakuckal. „Kdožeto? Ptakopysk? To přece není možné, takové stvoření se v našem kraji nemůže vyskytovat. Podle vědeckých průzkumů a poznatků je to vyloučeno. Není to vydra, kachna, nebo něco podobného?“ Víla se jen pousmála. „Říkala jsem mu, ať přijde a seznámí se s vámi. Je ale dost plachý. Počkejte, zkusím ho přemluvit“, dořekla a vznesla se. Okamžitě byla pryč.

„Ptakopysk, nemožné, vyloučeno“, mumlal si Žmoula a vrtěl hlavou. Moula a Mecháčci chtěli něco říct, jen se ale nadechli a zůstali mlčky zírat na dvojici, která se k nim blížila. „Kruciš, kruciš“, neslo se paloučkem. Blížila se křehotinká Víla, která částečně šla a částečně se vznášela. Vedle ní se sunulo cosi velkého, funělo to a hekalo. „Kruciš, už jsme tu“, ozval se Ptakopysk a zůstal pod pařezem. Víla zvolala směrem nahoru: „ Tak co, měla jsem pravdu? Pojďte se seznámit s mým hostem.“

Žmoula užaslým hlasem odpověděl: „Vypadá to, že ano. Jak je to možné?“ a slezl dolů k Víle a tomu velkému, chlupatému stvoření s kachním čumákem. Ostatní ho váhavě a opatrně následovali. Víla se hned dala do představování a vysvětlování, jak se Ptakopysk snažil schovat a objevil se u ní. „Teď už tomu rozumím,“ pronesl Žmoula, „to jsi procestoval kus světa. Takovou dálku,“  a podíval se na Ptakopyska. Ten už měl ale zavřené oči a pravidelně odfukoval. „Zase usnul“, povzdechla si Víla. „To dělá často.“ „No jo, vlastně je to noční živočich,“ odpověděl Žmoula. „Něco jsem si o nich v knihovně přečetl. Je dobrý plavec, že jo?“ – „Hm, určitě líp plave, než chodí,“ řekla zamyšleně Víla. „Co o nich ještě víš?“ – Žmoula se podrbal ve vousech: „Tož, žijí v Austrii, nee pardón, v Austrálii, to je strašně moc daleko a mají rádi vodu. Jo a loví i poslepu, mají něco citlivého v tom zobáku, prý tak cítí kořist.“ Mecháčci, kteří celou dobu stáli o několik kopretin dál, se oba najednou zeptali: „A co žere?“ Víla se zvonivě rozesmála: „Nebojte se ho, vyčistil mi domeček. Žere brouky, housenky a v jezírku prý chytil raka.“ „Nikdy jsme tak velkého a divného kamaráda neměli,“ řekl Mecháček 1. „Jo a  jak můžem vědět, že si nás nesplete s broukem?“, přidal se Mecháčk 2.

„Ale vy jste něco jak tráva, nebo listí, to z vás cítím,“ pronesl Ptakopysk, který se vzbudil. „Nic takového nejím, hm.  Je tu moc rušno a ještě jsem dnes nebyl ve vodě. Omluvte mě, jdu do jezírka,“ zafuněl a pomalu se sunul pryč. Moula se začal smát: „ Vždyť vůbec neumí chodit a vypadá fakt hrozně. To tu chce být s námi?“„On už tu ale je a bydlí u mě,“ zpražila ho Víla pohledem, o který nikdo nestál. „Aha, jo vlastně,“ zakoktal Moula a pak  honem vykřikl: „A co kdybychom šli taky k jezírku, když jsme na průzkumnické výpravě.“ - „Jé, ano, jooo, chceme k jezírku“, radostně se přidali Mecháčci. „U našeho Mechoviště také jedno bylo (Ona to ve skutečnosti byla veliká louže.) a měli jsme tam kamarády, kteří nás vozili na kůrových lodičkách.“ „Kůrových lodičkách?, divila se Víla. „Myslí tím lodičky z kůry, že ano,“ dovysvětlil Žmoula. Nečekal na odpověď a pokračoval: „K jezírku v rámci průzkumu můžeme vyrazit, myslím ale, že je rozumnější nejdříve si najít dobré místo k přenocování, večer se blíží.“ „

"Hm, trochu zklamaně přitakal Mecháček 1, „to je pravda.“ „ Jestli vám nebude vadit mé krátké večerní, taneční vystoupení, můžete zůstat u pařezu, tedy mého tanečního parketu,“ velkoryse nabídla Víla. „Taneční vystoupení??“ vyhrkli všichni najednou. A oba Trpaslíci i Mecháčci pokračovali a všichni říkali Víle to samé – že budou moc rádi, když tu zůstanou a budou se moci podívat na její tančení. Víla vesele zatleskala a zvolala: „To dnes bude slavnostní galapředstavení, většinou se tu na mě dívá jen několik mušek - světlušek, dva pavouci, jedna myška a prý také Pižďuch. Ale toho jsem nikdy neviděla. . . „Pižďuch?“, zeptal se hned Žmoula, „ to je nějaký vzácný brouk, že to neznám?“ „ Pižďuch– nikdo přesně neví, jak vypadá, je zvědavý a zároveň plachý, umí se dobře schovat a maskovat, navíc je rychlý a většinou všude jen proběhne a hned zas zmizí. Někdo říká, že je modrozelený a jiní tvrdí, že modrooranžový. A teď můžeme k jezírku. Možná tam potkáme mého kamaráda žabáka. Je hodný a občas mě sveze na lopuchovém listu.“ Nikdo už nic nenamítal a všichni v dobré náladě vyrazili za Ptakopyskem k vodě.

Autor: Radomila Antošová | čtvrtek 25.5.2017 13:41 | karma článku: 18,88 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 6. - závěrečná

Kapitola VIII. Požár a Ptakopysk záchrance. Opět se vzbudili do krásného a slunečného rána. Někteří se spokojeně protahovali a s úsměvem vítali nový den. Na Mecháčkovi 2 bylo ale jasně vidět, že se neprobudil do dobré nálady.

23.7.2017 v 14:43 | Karma: 14,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 5.

"Vodní hrátky Kapitola VII. „Tak tady jsou,“ ozval se tenký, pronikavý hlásek. Překvapeně se rozhlédli a až teď si všimli modrozelené vážky, která nad nimi kroužila.

15.7.2017 v 22:43 | Karma: 19,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 4.

Kapitola VI. STROM záchrance. Sluníčko zašimralo spáče v obličeji, několik ptáků začalo radostně vyzpěvovat a vítat nový den, za nedalekým křovím se mihlo cosi modrooranžového.

22.6.2017 v 0:19 | Karma: 18,89 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 3. Kapitola V.

U jezírka. „Brum, brum, brum, máme velký dům.“, spokojeně si začal prozpěvovat Mecháček 2 a zároveň vesele poskakoval. Ostatní se přidali a v dobré náladě šli dál. Víla chvílemi též hopsala a chvílemi se vznášela.

4.6.2017 v 21:37 | Karma: 21,01 | Přečteno: 203x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi

Kapitola I. O setkání Ptakopyska a Víly pralesní. Funěl, dupal, už mu bylo jedno, že dělá rámus. Hlavně, říkal si, ať už jsem konečně ve vodě. Dvě srnky udiveně sledovaly toho podivného tvora,který vypadal jako ...

23.5.2017 v 22:41 | Karma: 23,69 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 531x
„Moje maminka ráda běhá a chodí na hory. Moje maminka je hodná. Ráda my kupuje LEGO...“ Cituji přesně, jak to o mě napsal můj tehdy asi 7letý syn, takže před 20 lety. Kromě toho lega to platí stále (hodná ale nejsem pořád:-) Jsem z Ústí n. Labem, z Brna a Ostravy. Mám ráda červené i bílé, čerstvý vzduch a myšlení, pohyb v přírodě, muziku se srdcem. Původní profesí knihovnice, posledních cca 15let mě živí soukromá výuka AJ a překlady.

Mé běžecké motto, ke kterému jsem se proběhala:

Běh je očistný.

A chodecké, ke kterému jsem se prochodila:

Chůze je osvobozující.

 

Seznam rubrik