Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Camino – Den 17. a 18. Neděle v Santiagu

26.6. Ty jo, už 17.den. Ráno si dám nejdříve sprchu, po bídné noci je třeba. Voda je život a pohyb taky. Pak si spravím náladu výbornou snídaní, jsem překvapená výběrem – kafe, mléko, džus, chlebík, máslo,džem, musli…-croisanty.
Ráno v Santiagu

Toastovač k dispozici.S kvělé. V klidu se sbalím, mám dost času, chci jít na autobus směr Finestra. I když kdesi vzadu v hlavě mi cosi říká, že není úplně nejlepší odjet ze Santiaga se špatnými dojmy (tím myslím tu rušnou noc, i včerejší štvanici za noclehem).

cestou do albergue

Vyrážím do krásného jasného a slunečného rána a říkám si, dobrá, když cestou k autobusáku narazím na nějaké fajn a levnější albergue, zůstanu ještě na jednu noc. Jdu podle plánku a na jedné křižovatce potkám svého francouzského známého – jednoho  z bratrů. Vypadá spokojeně, říká, že dnes už odjíždí a doporučuje mi místo na nocleh. Albergue Seminario Menor (pokud jsem dobře pochopila – bývalý klášter), prý půjdu kolem. Loučíme se, jdu dál podél hlavní cesty a za chvíli z dálky vidím výraznou stavbu kláštera – albergue. Proti mě přicházejí dvě poutnice, ptám se na nocleh a cenu. Chválí místo a cena je 12e, pokojík sólo za 15e. To zní skvěle.

albergue Seminario M.

Už nerozjímám a jdu do kláštera, na recepci jsem kolem9.h, mají poslední volný sólo pokoj. Beru.Přišla jsem v pravý čas, do 9.30 si můžu dát na pokoj věci, pak se bude uklízet a otevře se ve 13.30. Ok, ok, no problem. Jdu dlouhými chodbami, je tu plno místností a menších pokojíků, najdu ten svůj. Malá místnost, postel s křížkem na zdi, umyvadlo, věšáky, skříňka, hezký výhled ven, co víc je třeba. Nechám si tu s chutí bágl a vyrazím po dlouhé době nalehko na korzo městem.

pokojík solo

Nejdříve se trochu zamotám, cítím to nevyspání, musím se ptát na cestu. Vzkřísím se kafem a zmrzlinou a pak dojdu opět do starých uliček a ke katedrále. Je tu zase pořádný mumraj, davy turistů a zvuková kulisa je dnes vylepšená o pronikavý zvuk – někdo tu hraje na dudy. Oh my god.Prchám a uhýbám do bočních uliček, podobně jako před dvěma roky v Benátkách – najednou je to úplně jiná atmosféra, klid, jen občas pár lidí a začínám si to vše vychutnávat. Je tu moc hezky a byla by to škoda odjet bez téhle procházky.

Neděle v Santiagu

Stavím se v kavárně – bistru s lákavým názvem Low cost, opravdu je na Santiago levná. Dám si toast a preso a pak ještě chvíli korzuju, stavím se v menším  prázdném kostele, cestou si koupím trochu jídla s sebou. Pomalu se vrátím ke klášteru, je odpoledne a už bude otevřeno. Je tu klid, lehnu si na zídku a vyhřívám se na slunku, pak jdu do svého pokoje a pokračuju v relaxaci. Nikam už nejdu, jen večer chvíli posedím s několika dalšími poutníky v křesílkách venku u vchodu při zapadajícím slunku. Čas zklidnění, rozjímání s výhledem na katedrálu a starou část města.

Seminario Menor
nedělní ráno - výhled od albergue směr centrum a katedrála

 

 

27.6. Autobusem ze Santiaga do Finestry – Konec světa, a to už je skoro konec.

výhled z pokoje v Santiagu

K snídani mám banán, jablko a vodu, po 8.h odcházím směr autobusák, opět v krásném azurovém ránu. Cesta autobusem trvá něco přes 2h, chvíli podřimuju a pak hledím nadšeně na moře a zátoky, kolem kterých jedeme.

Finestra, vím, že výrazně silnější zážitek by byl dojít sem pěšky. Chůzí je to ze Santiaga asi 90km, vede sem značená cesta, něco jako pokračování Camina až k majáku nad útesy. Zpáteční letenku z La Coruni  mám na 29.6., takže tenhle výlet beru jako bonus, třešinku na dortu. Nejsem jediná poutnice, která sem přijela busem a hned se na nás vrhá několik místních babek a nabízejí ubytování – něco jako lepší albergue. Zároveň se se mnou dává do řeči sympatická americká poutnice. Debra z Kalifornie, rychlá seznamka.

Debra z Kalifornie

 Jdeme chvíli v malé skupince za akční ubytovatelkou, pak se nám to ale už moc nezdá, vzdalujeme se od přístavu, od moře. Domlouváme se spolu, že chceme v rámci možností obě nocleh někde u přístavu, v centru městečka. Babka se nás ještě snaží přesvědčit, ale loučím se a jdeme zpět. Chceme si to tu obě užít v klidu, nakonec souhlasíme s nabídkou v jednoduchém místním hotýlku-penzionu přímo v přístavu. Nechceme zbytečný luxus, ale klasické albergue už též ne. Když vyjdeme nahoru do pokojíka, obě začneme nadšeně vykřikovat jak holky na výletě.

pokojík ve Finestře

Krásný pokoj s balkonkem a jistěže s výhledem na přístav a moře. Parádaaaa. Hned vedle je obchůdek v indickém stylu a barem-restaurací v jednom. Omrkneme hadry, sukně a tak a pak jdeme jíst. Indická  a vegetariánská kuchyně, dám si skvělou rýži na kari se zeleninou a k tomu pivo, platím 7,5 e. Siestujeme, povídáme si nejen o Caminu, Debra je o rok mladší než já, vdova a babička. Příjemná a sportovně založená holka, s jasnou mluvou (teď nemyslím jen výslovnost), žádné divadlo..

maják Finestra

Později odpoledne vyrazíme k majáku, zásadnímu místu kde končí cesta a kdysi i svět. Z městečka vede pěšinka podél asfaltky (dá se tam dojet autem, ale to mi přijde jako degradace zážitku i toho místa), je to asi 3km. Hezká procházka, jen pro mě škoda, že pěšina je plná drobných kamínků a ve svých jednoduchých teniskách každý cítím.

u majáku - Mír

Utěšuju se, že to je teď vlastně in – minimalistická obuv, bare foot atak, že to je něco jako masáž, chodidla si ale asi říkaj něco jiného. Nějak to musím vydržet, sandály s hrubou podrážkou zůstaly v Santiagu, druhé boty, které jsem cestou odložila. Při procházení městem se mi utrhl zásadní pásek.

pod majákem

Maják a pod ním sráz, skály a kameny, tak tady jsme a díváme ses úžasem na Atlantik, oceán, nekonečný prostor. Ticho, za které jsem vděčná. Je tu pár dalších lidí, přišly jsme sem po 18.h, je tu ještě živo, ale naštěstí většina z nich je též mlčenlivá. Dáváme si s Debrou navzájem prostor – to je též vzácnost – každá si to tu prožíváme podle sebe. Sedíme, hledíme, fotíme, pak třeba popojdeme a zase zíráme mlčky do té dáli. Na chvíli se se mnou dá do řečí Belgičanka, navzájem se fotíme a pak zase ticho.

s věcmi od mých blízkých na Konci světa :-)

Jdeme pomalu zpět a kousek za majákem si všimnu nějakých pamětních desek na skále vedle cesty. Jako celoživotní zvědavec studuju, co to píšou pošpanělsku a ty joo – náš státní znak – pamětní deska připomíná tu slavnou cestu z Čech až na Konec světa, 15. století. Naši tu byli, jsem asi nějaká přecitlivělá a jdou mi do očí slzy. Jo, já o tom vím, i jsem dokonce četla tu knihu A.Jiráska (v rámci povinné četby, bo to byl jeho nejkratší román a navíc docela dobré čtení), ale když tu teď stojím a dívám se na to... Nadšeně volám na Debru a ukazuju ji tu připomínku a vysvětluju, o co že go – naslouchá, kýve hlavou a přemýšlí, jasně 15.století – co bylo v té době v USA?

pamětní deska

Jdeme k obchůdku se suvenýry, okukujeme obě dvě, obě chceme na závěr výletu něco koupit a přivézt domů dárečky. Mají tu docela pěkné a vkusné věci,vybereme pár maličkostí a říkáme si, že se zítra podíváme ještě i v městečku. Cestou zpět se stavíme v obchodě pro jídlo a dáme si večeři na našem balkonku při pozorování racků, moře a západu slunka.

Atlantik

 

 

 

Autor: Radomila Antošová | pátek 2.9.2016 13:34 | karma článku: 22,70 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 6. - závěrečná

Kapitola VIII. Požár a Ptakopysk záchrance. Opět se vzbudili do krásného a slunečného rána. Někteří se spokojeně protahovali a s úsměvem vítali nový den. Na Mecháčkovi 2 bylo ale jasně vidět, že se neprobudil do dobré nálady.

23.7.2017 v 14:43 | Karma: 14,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 5.

"Vodní hrátky Kapitola VII. „Tak tady jsou,“ ozval se tenký, pronikavý hlásek. Překvapeně se rozhlédli a až teď si všimli modrozelené vážky, která nad nimi kroužila.

15.7.2017 v 22:43 | Karma: 19,38 | Přečteno: 177x | Diskuse| Letní povídka

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi . Část 4.

Kapitola VI. STROM záchrance. Sluníčko zašimralo spáče v obličeji, několik ptáků začalo radostně vyzpěvovat a vítat nový den, za nedalekým křovím se mihlo cosi modrooranžového.

22.6.2017 v 0:19 | Karma: 18,89 | Přečteno: 172x | Diskuse| Poezie a próza

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. Část 3. Kapitola V.

U jezírka. „Brum, brum, brum, máme velký dům.“, spokojeně si začal prozpěvovat Mecháček 2 a zároveň vesele poskakoval. Ostatní se přidali a v dobré náladě šli dál. Víla chvílemi též hopsala a chvílemi se vznášela.

4.6.2017 v 21:37 | Karma: 21,01 | Přečteno: 203x | Diskuse| Společnost

Radomila Antošová

Pohádka o Víle pralesní, Mecháčcích a Ptakopyskovi. část 2.

Kapitola IV. Setkání průzkumnické výpravy s Vílou a Ptakopyskem. „Tož, to je betelné kocór“, s obdivem zvolal Mecháček 1. „Betelné có, kdo hele?“, nechápavě se zeptal Moula.

25.5.2017 v 13:41 | Karma: 18,88 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 531x
„Moje maminka ráda běhá a chodí na hory. Moje maminka je hodná. Ráda my kupuje LEGO...“ Cituji přesně, jak to o mě napsal můj tehdy asi 7letý syn, takže před 20 lety. Kromě toho lega to platí stále (hodná ale nejsem pořád:-) Jsem z Ústí n. Labem, z Brna a Ostravy. Mám ráda červené i bílé, čerstvý vzduch a myšlení, pohyb v přírodě, muziku se srdcem. Původní profesí knihovnice, posledních cca 15let mě živí soukromá výuka AJ a překlady.

Mé běžecké motto, ke kterému jsem se proběhala:

Běh je očistný.

A chodecké, ke kterému jsem se prochodila:

Chůze je osvobozující.

 

Seznam rubrik